Ugibanja (nad 25 dni) - leto 2026

Računalniški modeli so eno, ljudje smo pa drugo.

Moderator: blazek

komar
Moderator
Moderator
Kraj: Radovljica (491 m.n.v.)
Kontakt:

Ugibanja (nad 25 dni) - leto 2026

Odgovor Napisal/-a komar »

Tisto ohlajevanje, ki ga je že moč videti tudi na EC in GFS grafih (in na zgornji sliki), naj bi se postopoma nadaljevalo tudi v novem letu. Torej vsaj do 10. 01. Kaj nam bo to padavinsko prineslo, bomo pa videli. smeh

Žal je ponavadi tako, da kadar je zelo mraz, ni veliko snega. Predvidevamo lahko tudi to, da se bo ob tako dolgotrajnem prodoru mrzlega zraka slej ko prej nekaj skuhalo v Sredozemlju. Je morje še kar nadpovprečno toplo, kdo ve oz. ali kdo to spremlja?

CFS: izjemno trdovratni AC naj bi začel popuščati šele po novem letu, bolj izdatno šele 2. 1.; sledi izjemno pester januar s številnimi sredozemskimi cikloni

Zdaj je tudi že bolj ali manj jasno, da jih v kratkih rokavih silvestrovalo ne bo veliko (na hitro bi rekel, da je za to vsaj 70 % verjetnost). Vsaj ne zunaj in ne brez alkohola.
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kraj: Doblička gora, Črnomelj 398 m.n.v.
Kontakt:

Re: Ugibanja (nad 25 dni)

Odgovor Napisal/-a polo »

Tele tri bi bilo potrebno vprašat, kaj si mislijo o računskih modelih za toliko dni vnaprej - Andrej Velkavrh, Gregorčič Branko in pa Evo...
VP Doblička gora Podrobneje IN WU
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Najbolje, da jih kar vprašaš. Če jih ne boš vprašal, ne boš vedel. Jaz sem zadovoljen, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi bili še oni. Sicer tega ne bi več počel. smeh
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kontakt:

komar napisal/-a:Najbolje, da jih kar vprašaš. Če jih ne boš vprašal, ne boš vedel. Jaz sem zadovoljen, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi bili še oni. Sicer tega ne bi več počel. smeh
Bomo jih povabili na srečanje S-ladko
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar 14 nov 2025, 20:35 napisal/-a:Sodeč po postavitvah anticiklonov in ciklonov nas čaka pestro vreme še vsaj do 15. decembra.
@komar, tukaj si pa malo mimo pihnil... smeh
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar 27 nov 2025, 11:31 napisal/-a:Ful na hitro in brez kakšnega posebnega spoštovanja do kugel: če bo sneg po nižinah v notranjosti, bo šele zadnje dni v letu;
Pri konkurenci (o tem pišejo) šele zadnjih nekaj dni, na zimazakon.si že 27. 11. 2025. firsz
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar napisal/-a:GFS kaže, da bo vrhunec ohladitve na 850 hPa 27. decembra, potem naj bi se pa začelo počasi spet greti. Kaj pa to pomeni za nižine, bomo pa videli drugo leto.
Radolška kugla kaže, da bo mraz vztrajal vsaj do 15. januarja. Accuweather in CFS kažeta enako, mar ne? smeh

Veliko snega zaradi "hudega" mraza torej ne bo, bo pa vse, kar bo padalo, z lahkoto v suhem snegu, torej lahko ugibam, da bo 15. januarja 2026 v Ljubljani 10 centimetrov. Snega, namreč. Netehničnega. smeh
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

polo napisal/-a:Tele tri bi bilo potrebno vprašat, kaj si mislijo o računskih modelih za toliko dni vnaprej - Andrej Velkavrh, Gregorčič Branko in pa Evo...
Ne morem se spomniti, kako se Eva piše. Preveč kafa bo krivo. Včeraj zgodaj zjutraj sem rabil vsaj eno uro, da sem se spomnil svoje telefonske. smeh

EDIT 15.52: Eva Bezek
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kontakt:

komar napisal/-a:
polo napisal/-a:Tele tri bi bilo potrebno vprašat, kaj si mislijo o računskih modelih za toliko dni vnaprej - Andrej Velkavrh, Gregorčič Branko in pa Evo...
Ne morem se spomniti, kako se Eva piše. Preveč kafa bo krivo. Včeraj zgodaj zjutraj sem rabil vsaj eno uro, da sem se spomnil svoje telefonske. smeh

EDIT 15.52: Eva Bezek
Ah..., potem Eva ni zate. Leta naredijo svoje zz xD
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Še vedno kaže odlično za snegoljubce, še posebej od okrog 10. januarja naprej. Če bodo preživeli do takrat, to je pa drugo vprašanje. smeh
Ni videti tople luči na koncu tunela. Torej vsaj do 17. januarja, ker pa ni pričakovati, da se bo kar čez noč bistveno otoplilo, lahko mirno zaokrožim kar na 20. januar.

Je pa čas, da pokukam vsaj še v CFS kuglo: 6. januarja naj bi se pričele padavine, 9. januarja naj bi nastal sredozemski ciklon, ki bi se v bistvu ves čas obnavljal, tako da naj bi padavine v bistvu ponehale šele 25. januarja; po nekaj dnevih pavze pa naj bi se padavine obnavljale še do 28. marca; mraz pa naj bi izraziteje začel popuščati šele po 17. marcu sok No, jaz garantiram samo do 20. januarja. Očitno so pa snegoljubci letos povsem zasuli sv. Miklavža s pismi. smeh
Bolj kot to me pa šokira, kako jaz lahko že kar vnaprej vem, kaj kaže CFS za naslednje štiri tedne. V zadnjih nekaj mesecih se je samo enkrat zgodilo, da me je presenetil. Saj ne vem, če sploh upam pogledati še Accuweatherjevo napoved. Jutri? smeh
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kontakt:

komar napisal/-a:Še vedno kaže odlično za snegoljubce, še posebej od okrog 10. januarja naprej. Če bodo preživeli do takrat, to je pa drugo vprašanje. smeh
resilc molitev
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kontakt:

komar napisal/-a:
komar » 24 nov 2025, 10:05 napisal/-a:Tam na onem pa niso tako neumni kot izgledajo. Res se nekaj kuha za okrog božiča. smeh
Kljub zameri mi srce kar malo poskoči, ko vidim, da le nisem edini, ki se je v zadnjih 15 letih nekaj naučil. firsz
Hehe, kuha se smeh Ampak...
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kar se tiče moje kugle in njenih temperatur, nič novega, vse gre po planu. Do 25. januarja kakšne omembe vredne odjuge ni na vidiku, kar se mene tiče, lahko zaokrožimo tudi na 31. januar. 15. januarja naj bi se začelo petdnevno padavinsko obdobje (po 4 litre na tri ure), mraz naj bi posledično začel rahlo popuščati.
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Ugibanja

komar 27 nov 2025, 11:31 napisal/-a:Ful na hitro in brez kakšnega posebnega spoštovanja do kugel: če bo sneg po nižinah v notranjosti, bo šele zadnje dni v letu
Kok dni sem falil? Tri, štiri? smeh
Uporabniški avatar
polo
Vip Administrator
Vip Administrator
Kontakt:

komar napisal/-a:
polo napisal/-a:Če je temu tako, grem pa nabrusit motorno žago in podret kakšno drevo za zimo 2027/28.
Aha, zato v tvojem koncu ni bilo nobenih težav pri oskrbi z elektriko. No, ko boš naslednjič pri delu, pa še Elektru Maribor kakšnega podri. Folk te bo zlo vesel. smeh
Ma... Prinas je situacija še dokaj OK (moram potrkat). Naš trafo je vezan tudi na Kočevje. Če Črnomelj krepni lako preklopijo iz Kočevja ali obratno. Tudi to se je že zgodilo, samo moral sem jih spomnit. Ko je bil stik proti Kočevju (drevesa na žici) sem jim rekel, da naj ločijo danovod pa itd... Elektro je LJ. Seveda pa ta trasa iz Kočevja nebi napajala Črnomlja, le vasi v okolici.
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar napisal/-a:02 dec 2025, 10:24:

Sodeč po postavitvah AC in C se bo slabo vreme za novo leto zadrževalo bolj na zemljepisni dolžini skrajnega vzhoda Madžarske.
Kolikor gledam satelitsko sliko padavin, smo pa tukaj vsaj Madžarom odlično napovedali silvestrsko vreme skoraj cel mesec vnaprej. firsz
29 dni stara napoved, zgrešena za, khm, 100 metrov. Saj bo, saj bo. Človek se vse življenje uči. smeh
Priponke
Vir: vremeradar.si
Vir: vremeradar.si
Vir: ZAMG
Vir: ZAMG
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar napisal/-a:02 dec 2025, 10:24:
CFS pričakuje pravo zimo šele 25. januarja, radolška kugla pa tudi ni preveč optimistična za letos. Malo, malo pretoplo, eno samo ob-e . Za nižine v notranjosti ne dajem več kot 10 % šans za belo Silvestrovo.
Rabim pomoč. Sem zadel ali ne? smeh
Ker vsaj včeraj na satelitski sliki... Vsaj četrtina notranjosti države je pod snežno odejo? Dolenjska, Štajerska, del Gorenjske in osrednje Slovenije...
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sem na hitro pokukal v svojo kuglo... Vse po planu, omembe vredne odjuge še vedno ni videti na koncu tunela.

EDIT 02. 01. 2026 ob 08.12: ugibam, da nas čaka zgodnja pomlad. Zdaj, ali bo to že februarja ali marca, to je pa vprašanje. A glede na to, kaj napoveduje moja kugla, bi stavil na marec.
komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

Okrog 17. januarja pa postavitev AC in C točno tam, kjer sem jih na eni analizi nekoč že videl... pri @krispy123-ju...? Žled 2014 (od 31. januarja do 12. februarja 2014)? Se nam obeta hud žled po točno 12 letih? Hitro v arhiv pogledat. smeh

EDIT: se mi je kar zdelo. Neverjetno, povsem enaka sinoptična situacija se nam obeta kot pred 12 leti... Oba večja močna anticiklona na enakih mestih in globok ciklon tudi. Vau, komaj čakam, kaj nam bodo tokrat prinesli. smeh

Še situacije iz ostalih let:

komar
Moderator
Moderator
Kontakt:

komar 12 dec 2025, 11:11 napisal/-a:Tisto ohlajevanje, ki ga je že moč videti tudi na EC in GFS grafih (in na zgornji sliki), naj bi se postopoma nadaljevalo tudi v novem letu. Torej vsaj do 10. 01. Kaj nam bo to padavinsko prineslo, bomo pa videli. smeh
Počasi bo na tem forumu že zmanjkalo prostora za vse točne napovedi. firsz

GFS 00Z zbrisal anticiklon točno nad našimi kraji okrog 25. 01., ga je pa prestavil tako, da so se pa spet povečale možnosti za reprizo žledoloma 2014.
Odgovori

Vrni se na “Ugibanja (nad 25 dni)”

Kdo je na strani

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov